Χρόνια Νεφρική Νόσος και φραγμένες αρτηρίες

Σχετίζεται η Χρόνια Νεφρική Νόσος κατά οποιονδήποτε τρόπο με τις φραγμένες αρτηρίες; Δυστυχώς ναι.

Το 24% των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) πάσχουν επίσης από Περιφερική Αρτηριακή Νόσο (ΠΑΝ).

Ο αριθμός αυτός δεν πρέπει να εκπλήσσει, καθώς η ΧΝΝ αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την ΠΑΝ, μαζί με άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία). Από την άλλη πλευρά, οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν επίσης σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη ΧΝΝ. Στην πραγματικότητα, αυτές οι δύο ασθένειες έχουν ακριβώς τους ίδιους κύριους παράγοντες κινδύνου.

Επειδή και οι δύο παθήσεις προκαλούνται από τους ίδιους παράγοντες, είναι εξαιρετικά σημαντική η διάγνωση της μίας ή της άλλης στους ασθενείς, οι οποίοι έχουν ήδη ΠΑΝ ή κυρίως ΧΝΝ. Οι ασθενείς με ΧΝΝ έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ΠΑΝ (κίνδυνος που αυξάνεται με την επιδείνωση των λειτουργιών των νεφρών), γι ‘αυτό είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι αποκλεισμένες αρτηρίες στο αρχικό στάδιο.

Μέτρηση Σφυροβραχιόνιου Δείκτη (ΑΒΙ, AnkleBrachial Index)

Η διάγνωση της περιφερικής αρτηριακής νόσου (ΠΑΝ) ξεκινά με τη μέτρηση του Σφυροβραχιόνιου Δείκτη (ABI). Άτομα που βρίσκονται στην ομάδα καρδιαγγειακού κινδύνου, πρέπει να υποβάλλονται σε μέτρηση ΑΒΙ (κατευθυντήριες οδηγίες ESC, 2017). Για τις περιπτώσεις πασχόντων από ΧΝΝ, όλοι οι ασθενείς που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση θα πρέπει να αξιολογούνται συνεχώς για ΠΑΝ (οδηγίες KDOQI).

Η μέτρηση ΑΒΙ είναι πολύ σημαντική για τη διάγνωση τυχόν εμπλοκών στις αρτηρίες, όχι μόνο στον τομέα της Αγγειολογίας αλλά σε περίπτωση ΧΝΝ, στη Νεφρολογία, καθώς και στα κέντρα αιμοκάθαρσης. Η μέτρηση ABI μπορεί να είναι μια πολύ περίπλοκη όταν πρέπει να γίνει σύμφωνα με το standard πρότυπο του χειροκίνητου Doppler, αλλά με μια αυτόματη συσκευή μέτρησης ABI, η μέτρηση γίνεται γρήγορα, με εξαιρετική ακρίβεια και πολύ εύκολα. Η νέα τεχνολογία επιτρέπει στους επαγγελματίες στο χώρο της ιατρικής να μετρήσουν τον ΑΒΙ σε όλους τους ασθενείς που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση και να έχουν ακόμα αρκετό χρόνο για να επικεντρωθούν στο κύριο νόσημα.

Τη σπουδαιότητα μέτρησης του ABI υπογραμμίζει ο καθηγητής Dr. Bojan Knap, MD (Spec. in Internal Medicine)

“Η αγγειακή διάγνωση, ειδικά η μη επεμβατική, μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για την καλύτερη διαχείριση των αγγειακών ασθενειών σε ασθενείς με ΧΝΝ καθώς και σε ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου που λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης. Λόγω της ΠΑΝ που επηρεάζει τα κάτω άκρα, ο ΑΒΙ είναι ένα εξαιρετικό διαγνωστικό εργαλείο για την παρακολούθηση της αγγειακής κατάστασης και για περαιτέρω διάγνωση και θεραπεία, τόσο από άποψη τρόπου ζωής όσο και από φαρμακολογική άποψη».

*Μπορείτε να δείτε την πλήρη τοποθέτηση εδώ.

Αναφορές:

Aboyans, V., Ricco, J., Bartelink, M., Bjorck, M., Brodmann, M., Cohnert, T., Collet, J., Czerny, M., De Carlo, M., Debusa, S., Espinola-Klein, C., Kahan, T., Kownator, S., Mazzolai, L., Naylora, A., Roffi, M., Rotherb, J., Sprynger, M., Tendera, M., Tepe, G., Venermoa, M., Vlachopoulos, C. and Desormais, I. (2018). 2017 ESC Guidelines on the Diagnosis and Treatment of Peripheral Arterial Diseases, in collaboration with the European Society for Vascular Surgery (ESVS). Revista Española de Cardiología (English Edition), 71(2), p.111.

DeLoach, S. and Mohler, E. (2007). Peripheral Arterial Disease: A Guide for Nephrologists. Clinical Journal of the American Society of Nephrology, 2(4), pp.839-846.

Garimella, P. and Hirsch, A. (2014). Peripheral Artery Disease and Chronic Kidney Disease: Clinical Synergy to Improve Outcomes. Advances in Chronic Kidney Disease, 21(6), pp.460-471.

K/DOQI Clinical Practice Guidelines for Cardiovascular Disease in Dialysis Patients. (2005). American Journal of Kidney Diseases, 45, pp.16-153.