Biloma 316 mg: Γλυκαιμική σταθερότητα!

Το Biloma 316 mg είναι ένα νέο προϊόν με εκχύλισμα μύρτιλου (Vaccinium corymbosum), ιδανικό για άτομα με μεταβολικό σύνδρομο. Το μύρτιλο χρησιμοποιήθηκε ανά τους αιώνες για την αντιμετώπιση πλήθους νοσημάτων σε μορφή εκχύματος. Ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως “μυρτινίτης οίνος” και “μύρτινον έλαιον” και οι ευεργετικές του ιδιότητες συνδέονταν με την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία φλεγμονών, καρδιαγγειακών προβλημάτων, υπεργλυκαιμίας και οξειδωτικού στρες.

Πλειάδα ευεργετικών συστατικών

Το μύρτιλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, E και β-καροτίνη, σάκχαρα, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Οι ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, τα φλαβονοειδή και οι ανθοκυανίνες που περιέχει δρουν προστατευτικά έναντι του μεταβολικού συνδρόμου και του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2. Ειδικότερα, οι ανθοκυανίνες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να επηρεάσουν τη δράση αρκετών πρωτεϊνών που εμπλέκονται στη μεταφορά γλυκόζης στο σώμα, καθώς επίσης και στο μεταβολισμό του λίπους.

Αύξηση έκκρισης GLP-1, σύμμαχος του ενδογενούς αντιοξειδωτικού συστήματος προστασίας και πρόληψη παχυσαρκίας

Οι ανθοκυανίνες διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη της παχυσαρκίας και της αντίστασης στην ινσουλίνη. Ειδικότερα, οι αντιοξειδωτικές τους δράσεις προλαμβάνουν το προκαλούμενο από τη γλυκόζη οξειδωτικό στρες των β-κυττάρων στο πάγκρεας, ενώ συμβάλλουν θετικά και στην αύξηση της πρωτεΐνης GLP-1, που διεγείρει την έκκριση της εξαρτώμενης από τη γλυκόζη ινσουλίνης.

Επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη

Σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη στο Βρετανικό περιοδικό Ιατρικής British Medical Journal, που διεξήγαγαν ερευνητές από Αγγλία, ΗΠΑ και Σιγκαπούρη, το μύρτιλο μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 κατά 26%.

Κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φλαβονοειδών σε τρόφιμα και ποτά μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου και Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2. Ιδιαίτερα δε, η κατανάλωση μύρτιλου, που είναι πλούσιο σε ανθοκυανίνες, βελτίωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη, που αποτελεί καρδιαγγειακό παράγοντα κινδύνου. Επιπρόσθετα, συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ρύθμιση ενδοκυτταρικών οδών του μεταβολισμού της γλυκόζης

Ειδικότερα:

  • Η πρόσληψη ανθοκυανινών σε υψηλότερες ποσότητες σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2(1).
  • Η προσθήκη του μύρτιλου στη διατροφή οδήγησε σε σημαντική μείωση της γλυκόζης, μείωση της ολικής χοληστερόλης, μείωση των επιπέδων LDL-C, VLDL-C και μείωση των τριγλυκεριδίων(2).
  • Η πρόσληψη μύρτιλου ανέστειλε τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε παχύσαρκα άτομα, με συνέπεια την αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και άρα τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2(3).
  • Αντίστοιχη επίδραση παρατηρήθηκε σε άτομα με υπερχοληστερολεμία, μέσα από τη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών στα αρτηριακή ενδοθήλια(3).
  • Έχει αποδειχθεί σε μοντέλα in vitro και in vivo ότι το μύρτιλο ρυθμίζει τις ενδοκυτταρικές οδούς του μεταβολισμού της γλυκόζης(3).

 

  1. Nicole M Wedick, et al. Dietary flavonoid intakes and risk of type 2 diabetes in US men and women, American Society for Nutrition (2012).
  2. Sedigheh Asgary, et. al. Anti-hyperglycemic and anti-hyperlipidemic effects of Vaccinium myrtillus fruit in e Vaccinium myrtillus fruit), Science of Food and Agriculture, 2015.
  3. Dorothy Klimis-Zacas, et al., Blueberries’ Impact on Insulin Resistance and Glucose Intolerance, Published online 2016 Nov 29. doi: 10.3390/antiox5040044.